Веселина Александрова: Главен архитект назаем, защо не и кмет назаем?

15.11.2019

Общинският съветник от Демократична България смята, че с назначаването на арх. Ахрянов се създава един прецедент, изопачаващ целта на закона

Тя призова Здравко Димитров да обяви конкурс за главен архитект

Веселина Александрова, общински съветник от Демократична България, личен профил във Фейсбук

След като бе повдигнат въпросът за спорното назначение на главен архитект на Пловдив – назначен без конкурс, както изисква законът, от местната администрация са дали обяснения. Използвана е възможност (от друг закон) държавен служител да бъде временно преместен от една администрация в друга. Преместен е за срок 4 години, т.е. за целия мандат на кмета. Така лесно се прескача изискването за явяване на конкурс за длъжността в Пловдив.

Казано другояче, щом някой някъде се е състезавал и е спечелил, то може да го вземем назаем, без да проведем състезание в Пловдив. В рамките на шегата – да вземем и кмета на Карлово назаем, все пак и той е спечелил състезание там.

А по същество – тъй като се каза, че по тази схема главният архитект ще е назаем за целия кметски мандат, то смятам, че така се създава един прецедент, изопачаващ целта на закона. Ще стане практика държавни служители да се явяват на конкурси в по-малки населени места с по-малки проблеми и впоследствие ще бъдат трансферирани в градове, където ще се сблъскат с големи проблеми, за които не е ясно дали притежават капацитет. Неприятното усещане за грешка в този подход идва допълнително от факта, че назначеният по тази линия главен архитект се е явявал на конкурс за длъжността в Пловдив и не е спечелил.

Затова се надявам, че г-н Здравко Димитров – Зико ще обърне внимание на съвета на един съветник, както и на недоволството на Камара на Архитектите в България​, и ще обяви конкурс за длъжността Главен архитект на Пловдив, която до приключване на конкурса няма пречка да се заема по линия на „архитект назаем”.

podtepeto.com