Какъв въздух дишаме? След нашата намеса Община Пловдив вече предоставя данни в реално време

19.01.2021

Данните се публикуват в Екобюлетина в раздел “Околна среда”:  https://www.plovdiv.bg/item/ecology/eco_bulletin/,

Гражданите на Пловдив най-после имат достъп до данни в реално време за качеството на въздуха, който дишат. След едногодишни усилия на съветници от „Демократична България“, администрацията на Община Пловдив започна да публикува на сайта си измерванията за качеството на атмосферния въздух, предоставени от гражданската инициатива Airbg.info.

В момента качеството на въздуха в Пловдив се следи от две автоматични измервателни станции – “Каменица”, разположена между бул. “Източен” и ул. “Ралица”, и “Тракия“, разположена на кръстовището на бул. “Освобождение” и ул. “Съединение” в едноименния квартал. Показателите обаче не са в реално време. Нормативните условия за получаване на данни за качеството на въздуха от Общината не удовлетворяват хората. Те настояваха за повече информация и в реално време.

Многократното превишаване на средногодишните и денонощни норми на замърсяване на въздуха е факт. Към момента законът не предвижда допълнителни станции за измерване за град като Пловдив.

Затова с началото на мандата си общинските съветници от “Демократична България” започнаха работа, за да се осигури по-широка информация. Целта е пловдивчани да имат максимално добра представа за качеството на въздуха, за да взимат информирано решение за лично поведение и отговорност за собственото си здраве в дните и часовете на превишаване на допустимите норми на замърсяване на въздуха. Естественото решение беше Общината да включи в оповестяването на сайта си и данните от сензорите за фини прахови частици и азотен диоксид на съществуващата гражданска мрежа Airbg.info. Последваха работни срещи, писма до кмета и обещание за ангажимент от страна на дирекция “Екология”.

Сега от местната администрация официално уведомяват, че в резултат на тези усилия информацията от сайта на Airbg.info вече ще бъде достъпна и на уеб страницата на Общината. Данните се публикуват в Екобюлетина в раздел “Околна среда” тук, като са видими под информацията от двете автоматични измервателни станции и бюлетина за състоянието на водите.

“Община Пловдив благодари за целенасочената гражданска инициатива, чрез активността на членовете на Общински съвет Пловдив и в частност на ПГОС “Демократична България”. Усилията, положени от пловдивската общественост, гражданските сдружения, съчетани с дейностите на общинската администрация, ще допринесат за повишаване качеството на атмосферния въздух и подобряване качеството на живот на пловдивчани”, се казва в писмо от зам.-кмета по социални дейности г-н. Анести Тимчев до Общинския съвет.