Кандидат за кмет на Пловдив

адв. Атанас Костов

66

Биография

Потомък на пет поколения пловдивчани, Атанас Костов е млад адвокат, който развива една от най-успешните български кантори за интелектуална собственост, тук в Пловдив. Адвокат Костов е специалист по Интернет право и дигитализация, еко активист, защитник на обществено значими каузи, човек с артистични таланти, който носи автентичния дух на пловдивския културен ген.

Той е номиниран за „Адвокат на годината“ за 2017 г., а водената от него кантора е номинирана за „Кантора на годината“ през 2018.

Атанас Костов е Европейски патентен адвокат към Европейския съюз за интелектуална собственост, член на международната организация за защита на интелектуалната собственост и представител по индустриална собственост на Патентното ведомство. Като консултант в работна група към законодателната комисия е участвал в разработването на промени в Закона за авторско право и сродните му права. Бил е член на консултативния съвет по авторско право и интелектуална собственост към Министерство на културата.

Автор на 5 книги, над 80 статии на български и английски език. В своите публикации е предлагал редица експертни решения на проблеми, свързани с дигиталното управление. Като консултант на „Фрии софтуеър фондейшън“ Европа е работил в областта на системите с отворен код под обществен лиценз (GPL) и проблемите на интернет правото за бизнес среда и потребителски права. Има дългогодишен опит в процесуалното представителство пред Софийски градски съд, Административен съд, Комисия за защита на конкуренцията, Върховен административен съд и Съда на Европейския съюз.

Атанас Костов е еко активист. През 2015г. инициира в обществен интерес две наказателни производства срещу незаконното горене на гуми и замърсяването на атмосферния въздух в града. Участвал е многократно в доброволчески акции за залесяването и почистването на Пловдив. Личният му принос към подобряване на околната среда в града е, че се придвижва с колело.

Магистър по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Животът му извън кантората е свързана с изкуството и културата. Като малък е инструменталист и хорист в школата на „Хора на пловдивските момчета“ (по-късно пее и в хор „Иван Спасов“). В студентските си години е вокалист на рок група „Шангри-ла“.

Семеен и баща на едно дете.

Владее английски, немски и руски език.

Медиатека